Tuesday, August 28, 2012

La Vuelta ’12 Понтеареас - Саншеншо E10





Прв ден после денот за одмор на Вуелта после 9 етапи. Денеска трката се одвиваше од Понтеареас до Саншеншо, 164 километри и тотално спринтерска етапа, претежно рамни и широки патишта и прекрасни пејсажи од Галициските обали. Според профилот на етапата, единствено место кое би требало да биде „нагорнина“ е брдото од 3 категорија Alto de San Cosme во првите 30 километри. Последна шанса за тимот на Катуша и Пурито да направат уште некоја секунда плус пред утрешниот индивидуален хронометар каде што дефинитивно е „терен“ за Кристофер Фрум, додека пак Родригез кој води во генерален пласман беше несебичен за медиумите  и изјави дека очекува бар 2 минути заостанување позади првиот возач на Sky.
 Четврта победа на 23 годишниот Германец, Дегенколб. Од вкупно 10 етапи на Вуелта тимот на Аргус Шимано успеа, како што и самите најавија, да ја доведат до перфекција тактиката за спринтерските етапи и да го сместат својот млад спринтер на подиумот и прв во пласманот по бодови.

Профил

Во почетокот на етапата како по обичај се исфрлија само двајца возачи во бегство, Адриан Паломарес ( Андалучија )  кој во 2011 година беше прогласен како најагресивниот возач и Хавиер Арамендиа ( Каха Рурал ) кој пак е трет пак во бегство. Најголемата разлика која ја направија беше 6:42.

Тимот на Дегенколб, Аргос Шимано го презеде водството на трката напред и прилично згази на педалите за да ја намалат разликата која упорно растеше. Веќе на 75 км пред крајот тимот на SKY реши да помогне и како по обичај ја намалија разликата скоро на 1 минута со просечна брзина од 50 километри на час. На 40 км пред крајот разликата се намали комплетно и групата веќе беше споена на чело со Катуша,  Аргос и Скај  кои ја раздвоија групата на 10 километри пред крај и почнаа да се групираат тимовите за секој подобро да го смести својот прв човек пред спринтот.
Дегенколб успеа пред Францускиот шампион Насер Бухани (FDJ Big Mat) и Даниеле Бенати (Radio Shack Nissan) да го даде максимумот од себе и да успее со моќен спринт да финишира прв.

Целата заслуга како и секогаш оди кон неговиот тим. „Целиот спринт беше навистина тежок и до самиот крај беше вистинска борба“, изјави Дегенколб пред да ги охрабри колегите „Етапата не беше многу тешка затоа што нашиот тим ја контролираше трката цел период. Тие пружија навистина добра подршка за мене, секојпат било така, јавно им се заблагодарувам“

Промени во генералниот пласман после трката во Саншеншо нема, утре се селиме во Понтеведра на 39,4 километарскиот хронометар каде што се очекува промена во врвот. Целото внимание ќе биде свртено кон Кристофер Фрум кој е моментално еден од најдобрите хронометраши во светот заедно со Вигинс и Спартакус.

Zdravko Spasev, freelance cycling journalist

Резултати
Етапа 10 :

1. John Degenkolb (Germany/Argos-Shimano) 4:47:24
2. Nacer Bouhanni (France/FDJ-Big Mat) +0
3. Daniele Bennati (Italy/Radioshack-Nissan) +0
4. Gianni Meersman (Belgium/Lotto Belisol) +0
5. Manuel Antonio Leal Cardoso (Portugal/Caja Rural) +0

Генерален пласман после 10 етапа:
1. Joaquim Rodriguez (Spain/Katusha) 39:32:23"
2. Chris Froome (Britain/Team Sky) +53"
3. Alberto Contador (Spain/Saxo Bank) +1:00"
4. Alejandro Valverde (Spain/Movistar) +1:07"
5. Robert Gesink (Netherlands/Rabobank) +2:01"

No comments:

Post a Comment